Mange arbeidsplasser er flinke til å legge til rette for ansattes behov. Men kanskje ikke i like stor grad som Teleklima i Skjelsvikdalen. For da de ville ansette Anneline Tangen i fjor høst, la de noe helt spesielt på bordet
Tekst: Ole Martin Møllerstad
– Det var ikke sånn at jeg spurte om det, de visste om det allerede, forteller 28-åringen.
Flere ganger i uka kjører hun altså fra hjemstedet i Bamble til arbeidsstedet i Skjelsvikdalen, og er på plass før noen andre. Da får hun en time for seg selv på et lager, og gjør det hun liker aller best. Og som hun har store ambisjoner med.
Reiser til Sverige
Hun er automatiker av yrke, men det hun gjør på fritida er minst like viktig for Tangen. Hun har drevet med skyting i over 20 år, og konkurrert internasjonalt siden 2016. Hun har vært med i både EM og VM, og om kort tid reiser hun til et nytt verdensmesterskap i Aserbajdsjan.
Da kommer en egen skytebane på jobben godt med.
– Jeg har hatt den siden jeg startet her i Teleklima i fjor høst. Jeg bor i Bamble, og hadde skytebanen min i Skien tidligere. Jeg brukte veldig mye tid på å kjøre dit, tid som konkurrentene mine allerede hadde brukt på trening. Da jeg kom hit, sa de at jeg kunne flytte banen min hit hvis jeg ville starte å jobbe her. Det er flere skyttere her på jobben, så det er et lite miljø her fra før, forteller hun.
Flere ganger i uka starter hun altså arbeidsdagen med en skyteøkt. Andre dager blir hun igjen i et par timer etter endt økt på jobben.
– Det har vært noe av nøkkelen til at jeg har fått trent så mye, og hatt den fremgang jeg har hatt. I tillegg har jeg fått lov til å jobbe lange kvelder, for så å ta fri på fredager til å reise til Sverige for å trene. Å ha den fleksibiliteten er noe jeg setter veldig stor pris på, forteller hun.
– God utvikling
Nå nærmer et nytt VM seg med stormskritt. Under mesterskapet i Baku skal hun skyte ti meter, med luftgevær, på ringskive. Hun skal også i aksjon på 50 meter med salonggevær. Der er skiven, en grisefigur, større. Hun har ligget i hardtrening i lang tid, og brukt aller mest tid på 10 meter, som er den vanskeligste øvelsen.
Det skal også skytes to programmer. Under normalprogrammet er det 30 skudd på langsom hastighet, fem sekunder, og 30 skudd på hurtig, 2,5 sekund. Man får heller ikke stå klar med rifla i hånda, men må vente på at skiva kommer opp. På hurtig frekvens bruker man gjerne ett sekund på å løfte rifla, så i realiteten har man ett til halvannet sekund på å finne skiva og skyte.
I mixed-øvelsen vet man ikke hvilken hastighet skiva kommer på.
Det kan være krevende.
For å være best mulig forberedt har landslagsutøveren vært mye i Sverige i sommer, og trent med de som trolig er verdens beste på området.
– Jeg har hatt god utvikling i år, i alle fall, men så er mesterskap mesterskap. Da kan alt skje. Målet mitt er å være i mitt livs beste form når jeg ankommer, og vite at treningsgrunnlaget ikke kunne vært bedre. Jeg er nok i utgangspunktet ingen medaljekandidat, men jeg skal gjøre mitt beste under den halvannen uken så får vi bare telle opp poengene til slutt, sier hun.
Spent på forholdene
Den siste tiden har automatikeren, som også har en bachelor i informatikk og automatisering, og er nå i tillegg automasjonsingeniør, trappet litt ned på treningen for å bygge form inn mot mesterskapet.
– Jeg har jo vært med tidligere, så jeg vet hva jeg går til. På en annen siden, ingen mesterskap er like. Det er varmt i Baku, vet jeg, og jeg har hørt rykter om at det kan blåse ganske bra på 50-metersbanen også. Man må rett og slett være forberedt på alt, sier Anneline Tangen til slutt.
Sak er hentet fra Telemarksavisa og skrevet av Ole Martin Møllerstad